Çikolatanın Ortaya Çıkışı

Çikolatanın Ortaya Çıkışı

Arkeologlar, Ekvador'un Yukarı Amazon bölgesinde 5.300 yıl önce eski Mayo-Çinçipe kültürü tarafından kullanılan çömleklerde kakao izleri keşfettiler. Çikolata, eski Mezoamerikan uygarlıklarında önemli bir siyasi, manevi ve ekonomik role sahipti; kavrulmuş kakao çekirdekleri su, vanilya, acı biber ve diğer baharatlarla karıştırılarak macun haline getirilir ve ardından köpüklü bir çikolata içeceği hazırlanırdı.

Eski Mezoamerikalılar çikolatanın mistik ve tıbbi nitelikleri olduğuna inanıyordu. Onu enerji arttırıcı ve afrodizyak olarak kullandılar. Kakaoyu tanrıların hediyesi olarak gören Mayalar kutsal törenlerde ve cenaze törenlerinde çikolata kullandı. Zengin Mayalar, köpüklü çikolatalı içecekler içerken, halk soğuk yulaf lapası benzeri bir çikolata tüketiyordu.

Aztek imparatorluğunun insanları 1400'lerde Mezoamerika'ya yayılırken kakao ile tanıştı ve onlar da hayranlık duydu. Orta Meksika'nın kuru dağlık bölgelerinde yetişmediği için Mayalarla fasulye karşılığında kakao ticareti yaptılar, hatta para birimi olarak kullandılar. (Azteklerde 1500'lerde 100 fasulye karşılığında bir hindi tavuğu veya bir tavşan satın alıyordu.) Bir bulguya göre 16. yüzyılda Aztek hükümdarı II. Montezuma libidosunu artırmak için her gün altın kadehte 50 bardak çikolata içerdi.