Çikolatanın Yeni Modası Truff Çikolatalar
Geçen zamanla birlikte çeşitlerinin üreticiler tarafından şekillendiği çikolatalar, yeni versiyonlarının çoğu kimseleri etkisi altına almasıyla birlikte daha çok üretilir ve zamanla bu çikolatanın daha fazla kitleye ulaşması amaçlanmaktadır. Çikolatanın tarihini şimdilik bir kenara bırakacak olursak, truff çikolatalar başlı başına tarihin izlerini taşımaktadır. Çikolatanın farklı bir hale bürünmüş içeriğinde farklı maddelerin kullanılabildiği lezzetlerdir. Truff çikolatalar aslında ismi itibariyle bir çeşit siyah yer mantarı olan ve güney Avrupa’ da yetişen mantar çeşidiyle benzerliği dolayısıyla ilişkilendirilmektedir. Bu çeşidin ilk kez keşfedilmesi 1920 yılında Fransız şef tarafından olmuştur. Aslında bu keşif tamamıyla çırağının yaptığı bir yanlışlıktan doğmuştur. Çırak, sıcak kremayı çikolatayla dolu kaseye dökünce olanlar olur ve artık pek de bir şey yapılamayacağını fark eden Fransız şef bu ikiliyi karıştırmaya başladığında ikisi arasında bir emülsiyon olduğunu fark etmiştir. Bu emülsiyon bir sos gibi şekil alınca, şef bununla birçok şeyi karıştırabileceğini anlamıştır. Geçen zamanla donmaya başlayan sostan, bugün bildiğimiz truff büyüklüğünde bir parça alıp elinde yuvarlamaya başlamasıyla bu eşsiz çikolata ortaya çıkmıştır. Bölgedeki siyah mantar çeşidinden etkilenerek bu çikolataya truff adını vermişlerdir.
Truff çikolatalar o dönemde başta kakao tozuna bulanarak satılmaya, ardından bu çikolataya yönelik talep artınca farklı dolgulu ve etrafı kaplı çeşitleri üretilmeye başlanmıştır. İçindeki yumuşak dolgusuyla çikolatanın hazzını doruklara kadar yaşatmasından olacak ki, çikolata severler için vazgeçilmez bir lezzettir. Kahvenin yanında mükemmel bir eşlikçi konumundadır. Bu çikolata çeşidi her yerde kolaylıkla bulunamayabilir, hatta çikolata üreticileri bile bu lezzetten maliyeti ve ustalık işi olması sebebiyle kaçınabilmektedir. Her meslekte olduğu gibi mutfak da dallara ayrılır ve bunlar farklı gruplar altında uzmanlık ister. Nasıl bir aşçı ve tatlıcının ortaya çıkardıkları ve tecrübeleri birbirinden ayrılıyorsa, çikolata için de bu durum aynıdır. Çünkü çikolata mutfağı, diğer tüm mutfaklardan kendini ayıracak kadar deneyim ve ustalık gerektirmektedir. Uşak çikolata mağazaları arasında üst segment çikolata kalitesiyle hizmet veren Ella Çikolata, karışık çeşitlerle birlikte portakallı ve fındıklı çikolatalarını el yapımı üreterek; enfes sütlü ve bitter çikolatalarıyla, truff çikolatalarını tatlandırmaktadır.
Geçen zamanla birlikte çeşitlerinin üreticiler tarafından şekillendiği çikolatalar, yeni versiyonlarının çoğu kimseleri etkisi altına almasıyla birlikte daha çok üretilir ve zamanla bu çikolatanın daha fazla kitleye ulaşması amaçlanmaktadır. Çikolatanın tarihini şimdilik bir kenara bırakacak olursak, truff çikolatalar başlı başına tarihin izlerini taşımaktadır. Çikolatanın farklı bir hale bürünmüş içeriğinde farklı maddelerin kullanılabildiği lezzetlerdir. Truff çikolatalar aslında ismi itibariyle bir çeşit siyah yer mantarı olan ve güney Avrupa’ da yetişen mantar çeşidiyle benzerliği dolayısıyla ilişkilendirilmektedir. Bu çeşidin ilk kez keşfedilmesi 1920 yılında Fransız şef tarafından olmuştur. Aslında bu keşif tamamıyla çırağının yaptığı bir yanlışlıktan doğmuştur. Çırak, sıcak kremayı çikolatayla dolu kaseye dökünce olanlar olur ve artık pek de bir şey yapılamayacağını fark eden Fransız şef bu ikiliyi karıştırmaya başladığında ikisi arasında bir emülsiyon olduğunu fark etmiştir. Bu emülsiyon bir sos gibi şekil alınca, şef bununla birçok şeyi karıştırabileceğini anlamıştır. Geçen zamanla donmaya başlayan sostan, bugün bildiğimiz truff büyüklüğünde bir parça alıp elinde yuvarlamaya başlamasıyla bu eşsiz çikolata ortaya çıkmıştır. Bölgedeki siyah mantar çeşidinden etkilenerek bu çikolataya truff adını vermişlerdir.
Truff çikolatalar o dönemde başta kakao tozuna bulanarak satılmaya, ardından bu çikolataya yönelik talep artınca farklı dolgulu ve etrafı kaplı çeşitleri üretilmeye başlanmıştır. İçindeki yumuşak dolgusuyla çikolatanın hazzını doruklara kadar yaşatmasından olacak ki, çikolata severler için vazgeçilmez bir lezzettir. Kahvenin yanında mükemmel bir eşlikçi konumundadır. Bu çikolata çeşidi her yerde kolaylıkla bulunamayabilir, hatta çikolata üreticileri bile bu lezzetten maliyeti ve ustalık işi olması sebebiyle kaçınabilmektedir. Her meslekte olduğu gibi mutfak da dallara ayrılır ve bunlar farklı gruplar altında uzmanlık ister. Nasıl bir aşçı ve tatlıcının ortaya çıkardıkları ve tecrübeleri birbirinden ayrılıyorsa, çikolata için de bu durum aynıdır. Çünkü çikolata mutfağı, diğer tüm mutfaklardan kendini ayıracak kadar deneyim ve ustalık gerektirmektedir. Uşak çikolata mağazaları arasında üst segment çikolata kalitesiyle hizmet veren Ella Çikolata, karışık çeşitlerle birlikte portakallı ve fındıklı çikolatalarını el yapımı üreterek; enfes sütlü ve bitter çikolatalarıyla, truff çikolatalarını tatlandırmaktadır.