Yaz Aylarının Vazgeçilmezi
Keyifli vakit geçirmek istenen zamanlarda yenilen içilen her şey bu zamana ortaklık eder. Böyle anlarda bizi mutlu eden tercihler yaparız. Bu zamanlar kimisi için tatlıları, kimisi için tuzlu atıştırmalıkları kimisi için de rengarenk meyveleri temsil eder. Yazın ise herkes ortak noktada buluşur. Bu ortak nokta sıcak yaz günlerinde tatlı tatlı içimizi serinleten dondurmalardır. Ev ziyaretlerine gidilirken ‘‘Elimiz boş gitmeyelim.’’ anlayışı dondurmalarla çeşitlenir. Bu noktada önemli bir ayrıntı da var tabii. Kötü bir şeyler yemek, ikram etmek, hediye etmek keyfimizi kaçıracaktır. ‘‘Peki ama daha almadan buna nasıl karar vereceğim?’’ diyenlerdenseniz; yazımızın devamında sizlere nasıl bir dondurmanın daha hoş bir lezzet vereceğinden bahsedeceğiz… Her kültüre bakıldığında onlarca farklı şekilde üretilen dondurmalar var. Elbette ki dondurmanın lezzetinde önemli olan bir nokta, (eğer bu dondurma çeşidinde süt kullanılıyorsa) sütün ne şekilde tercih edildiği, süt alınan yerin coğrafi ve iklimsel koşulları dondurmanın lezzetinde büyük önem taşımaktadır. Eğer o toplum dondurma olarak sorbeleri tüketiyorsa meyvelerin lezzeti ön plana çıkmalıdır. Bu liste her yörenin dondurma çeşitlerine göre uzayıp gider… Dondurmalar içlerinde hava kabarcıkları bulundurduğu için az da olsa çözülüp yeniden dondurulması durumunda, dondurma üzerinde kristalleşmeler meydana gelmektedir. Çözülme esnasında içeriğindeki hava kabarcıkları ise dış yüzeyine çıkacağından dondurmanın hacmi küçülür. Yani bir dondurmayı görünüşe göre ilk nasıl değerlendirebilirim derseniz, cevap üzerindeki kristalleşmelerdir. Nasıl ki buzluktan çıkardığımız bir eti çözüldükten sonra yeniden buzluğa koymamamız gerekiyorsa bu durum dondurmalar için de geçerlidir. İçeriğinde gerçek süt bulunan dondurmaların çözülmesi artık yeniden dondurulmaması anlamına gelir. Ve mümkünse hemen o anda tüketilmelidir. Maraş, sorbe, gelato gibi birçok dondurma türü arasından en çok tercih edileni ise gelato dondurma çeşididir. Gelatolar içeriğinde günlük süt, krema ve (eğer meyveliyse) taze meyveler kullanılmaktadır. Taze ürünler kullanıldığı için hızlıca tüketilmesi gerekir. Gelato dondurma çeşidinin diğer dondurmalara göre daha yumuşak bir kıvamı vardır. Normal dondurmalarla kıyaslandığında çok düşük derecelerde muhafaza edilmemektedir. İçeriğindeki hava miktarı da diğer dondurmalara oranla çok daha azdır. Bu sebeple gelato dondurmalar, damaklarda daha yoğun bir tat bırakmaktadır. Uşak çikolata üreticilerinden bir marka var ki bu işi ustalıkla yapıyor. Ella Çikolata, ürettiği gelato dondurmalarında uyumlu ve müthiş bileşimleri ortaya çıkarıyor. Siz de sevdiklerinizle iyi bir dondurma yemek için Ella Çikolata mağazasını ziyaret edebilirsiniz.